Περιγραφή


Ο αγώνας ορίζεται σαν ορεινό τρέξιμο σε μονοπάτια. Η διαδρομή είναι κυκλική μήκους 6,1χλμ. Η αθροιστική ανάβαση είναι 480μ μοιρασμένη σε δύο ανηφόρες, όπως αντίστοιχα και η κατάβαση. Ο δρομέας καλείται να ανηφορίσει τα 480μ μέσα σε συνολική απόσταση δύο χιλιομέτρων (μέση κλήση 24%). Αντίστοιχα θα κατηφορίσει τα 480μ σε συνολική απόσταση 2,6 χιλιομέτρων (μέση κλίση 20%), ενώ υπάρχει ένα τμήμα δασικού δρόμου μήκους 1500 μέτρων συνολικά.

Το τερέν είναι τεχνικό και με μεγάλες κλήσεις. Υπάρχουν κάποια τμήματα της διαδρομής με πετρώδες έδαφος, αλλά είναι μικρό μέρος του συνόλου. Η διαδρομή είναι με πλήρη δασοκάλυψη σε όλο το μήκος της.

Με την εκκίνηση ο δρομέας κινείται για 200 μέτρα σε επίπεδο δασικό χωματόδρομο. Στην συνέχεια εξέρχεται προς τα αριστερά από αυτόν και εισέρχεται σε ανηφορικό μονοπάτι (ονομάζεται Ponstan) που μέσα σε 1.200μ απόστασης θα τον οδηγήσει 230μ ψηλότερα. Στο ανώτερο σημείο υπάρχει καταγραφή χρόνου και αρχίζει η κατάβαση σε τεχνικό μονοπάτι (ονομάζεται Κοκκινολαίμης). Μετά από απόσταση 1.400 μέτρων φτάνει σε χωματόδρομο όπου στρίβει αριστερά για να φτάσει πίσω στην εκκίνηση, που είναι ενδιάμεσο σημείο καταγραφής πριν αρχίσει η δεύτερη ανάβαση. Το μήκος αυτού του χωματόδρομου είναι 1.100μ. Η ανάβαση που ακολουθεί είναι μήκους 900 μέτρων και υψομετρικής διαφοράς 230 μέτρων. Είναι πιο απότομη η κλήση από την πρώτη ανάβαση του Ponstan. Στο ψηλότερο σημείο περνάει πάλι από καταγραφή χρόνου και στην συνέχεια στρίβοντας δεξιά αυτή τη φορά, κατηφορίζει το Ponstan ακριβώς όπως το ανέβηκε στην αρχή του αγώνα. Έτσι οδηγείται στον τερματισμό.
Στατιστικά

Υπολογίζουμε ότι ένας μέσος χρόνος κάλυψης της απόστασης των 6 χιλιομέτρων της κυκλικής διαδρομής θα είναι τα 49 λεπτά. Ο ταχύτερος εφικτός χρόνος για αυτή τη διαδρομή είναι τα 30 λεπτά περίπου. Παρακάτω παρουσιάζονται οι ταχύτεροι καταγεγραμμένοι χρόνοι σε κάποια τμήματα της διαδρομής, για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης.


ΆνδρεςΓυναίκες
Ponstan ανάβαση7'4716'04"
Ponstan κατάβαση5'05"5'31"
Κοκκινολαίμης κατάβαση6'16"7'48"
Γολγοθάς ανάβαση8'16"11'53"Χάρτες και αρχεία διαδρομής Υμηττού
Οδηγίες Πρόσβασης

Η εκκίνηση του αγώνα βρίσκεται σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από την κοντινότερη πρόσβαση με αυτοκίνητο. Στον χάρτη που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα δύο βασικά σημεία που προσφέρονται για στάθμευση αυτοκινήτων έτσι ώστε με περπάτημα περίπου 15 λεπτών να φτάσετε στο σημείο την εκκίνησης.